Bildbeskrivning

Umeå Fotbollclub bildades 1987 efter en sammanslagning mellan stadsdelsklubbarna Tegs SK och Sandåkerns SK. Även klassiska IFK Holmsund var med i diskussionen men drog sig ut i sista stund. Målet var att Umeå FC skulle vara Umeås lag nummer 1 och spela elitfotboll på högsta nivå. Namnet Umeå FC valdes just av den anledningen. FC lät bättre än t.ex. FK.

Umeå FC bedriver endast herrfotboll och hade även juniorverksamhet fram till år 2000. Förra året startades ungdomsverksamheten upp på nytt och idag finns det tre matchlag i föreningen: ett lag i U17 Elit, ett lag i U19 Norrland och ett lag i den lokala U17-serien.

År 1996 nåddes målet som klubben satte  vid bildandet, spel i allsvenskan. Den allsvenska sejouren blev dock endast ettårig. Med 30 inspelade poäng hamnade laget på kvalplats där man förlorade mot Ljungskile med mindre gjorda bortamål.

När seriesystemet gjordes om år 2000 tillhörde Umeå FC den första upplagan av superettan. Man lyckades hålla sig kvar med nöd och näppe den första säsongen men 2001 åkte man ut.

2006 och 2012 var klubben återigen på besök i Sveriges näst högsta serie, men båda åren blev ettåriga.

Jörgen Sundberg är den spelare som har spelat flest matcher i klubbens tröja,hela 286 matcher spelade han för Umeå FC.

Klubbikonen och Umeås stora hjälte, Steve Galloway, är den spelare som har gjort flest mål för Umeå FC. På 287 matcher gjorde Galloway hela 114 mål.

Umeå FC spelar på T3 Arena. Arenan bytte namn från klassiska Gammliavallen till T3 Arena vid ombyggnaden år 2011.

Publikrekordet är från den allsvenska säsongen då hela 12 127 åskådare besökte Gammliavallen i mötet mot IFK Göteborg med stjärnor som Jesper Blomqvist, Thomas Ravelli och Stefan Rehn.

Background image
Umeå FC     │     Gammliavägen 5     │     903 42 Umeå     │     Tel: 090-13 90 01     │     Fax: 090-13 64 30     │     E-post: ufc@ufc.se